DE GROENE WAARDE3HOEK
Een uniek toeristisch product met overnachten op een rustige boerencamping, smullen van overheerlijke gerookte forel en spannende verhalen om het kampvuur in de groene waard. Wie zijn vakantie doorbrengt bij mini-camping De Groene Waard aan de Minkeloos wordt deze zomer getracteerd op een twee bijzondere activiteiten: een overheerlijk nieuw streekproduct en spannende avond met verhalen uit de waard. Gastvrouw Mattie Verspuij heeft enkele bijzondere contactenin de streek met wie zij graag samenwerkt. Net als vroeger eet u vis op vrijdag. Elke vrijdag kunt u overheerlijke gerookte zalmforel bestellen. Hét overheerlijke succesvolle product van Rosita van Steenis van de Forellenvisvijver Zederik. De winnaar van Het Groentje 2012, de prijs voor een vernieuwend streekproduct in HetGroene Hart. U mag uw vingers erbij aflikken. Smullen maar! En een keer per maand op zo'n mooie vrijdagavond wordt als het bijna donker is geworden op De Groene Waard of de Forellenvijver het kampvuur ontstoken voor de verhalen van het Woud Sonder Genade, Trijntje en het jongetje dat stikte in het graadje van een snoek of nog een andere spannende mythe uit de streek tussen de grote rivieren. Even geen moderne media. Hiervoor in de plaats een eeuwenoud samenzijn waar het gedroomde leven vorm krijgt in de hoofden van het publiek. Verteller Bert neemt u mee terug de tijd in, naar het begin van de bewoning van de groene waard. Voor een klein bedrag proeft u iets bijzonders en beleeft u een onvergetelijke avond.
zie ook:
Mini-camping De Groene Waard Minkeloos 28, 4225 SP Noordeloos 0183-581286 en 0651 079464
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
www.groenewaard.nl
De Verhalenverteller 0636 136054
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
IVN: Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
Onderzoek naar de cultuurhistorische en recreatieve waarden van het groene polderland
De drukke Waterdriehoek of de malende molens van Kinderdijk doen Bert, Mattie en Rosita niet zoveel. Zij vinden inspiratie en voldoening in het eeuwig groene polderland. Daar temidden van de uitgestrekte polders van de Alblasserwaard & Vijfheerenlanden voeren zij hun bedrijf: de rustige minicamping, een relaxte forellenvisvijver met het bekroonde streekproduct en de verzameling boeiende polderverhalen.
Wat is de polder echt? De polder is dat eeuwenoude vlakke gebied tussen de twee majestueuze rivieren Lek en Merwede. Natuurlijk, beide belangrijke levensaders van Holland zijn altijd in beweging en bij Dordrecht komt alle energie samen. Daar bruist het stadse leven en wordt met handel geld verdiend. Maar kijk eens beter naar de versteende boerderijen in de groene waard, waar op het eerste gezicht zo weinig te beleven is. Zeven eeuwen geleden zijn ze met weinigen aan het grote ontginnen begonnen. Eerst met een schop en een kruiwagen. En later een molen. Dat is nu historie waar je de vakkennis van kunt aflezen. Alles staat nog op z'n plek. In de twaalfde eeuw zijn de tiendwegen en polderscheidingen al gemaakt, alles doet nu nog dienst. Zo goed werkt het nu nog in de 21ste eeuw, dat wij het niet kunnen verbeteren.
Een zeldzaam vergezicht Op de dijk ontmoeten het levendige van het rivierwater en de geweldadige rust die van de boerderijen afstraalt elkaar. Dan zie je het: de polder is geen loze lege ruimte onder de hemel waar niets gebeurt. Elke honderd meter zie je iets anders, geen weiland is hetzelfde. Alle slootkanten zijn anders, daar staan vijf knotwilgen, daar een hoge boom en daar ziet je een notenboom of is het een beuk? Kilometers ver kun je kijken, je hoeft het nooit zat te worden. Het is een zeldzaam vergezicht. Als je er middenin bent komt die rust van de polder onbewust op je over, het pakt je en neemt van elke bezoeker de stadse stress weg.
De polder voelt als een warme mantel!
Schilderachtige stadjes Midden in de weilanden liggen dorpen en buurtschappen met namen als Hoornaar, Goudriaan, Weverwijk en Nieuwland. Vrijwel altijd staat een grote kerk centraal en hoger gelegen, veilig voor het water, dan de rest. Want in voorbije eeuwen hield zeker een keer per generatie de dijk het niet. Dan stroomden de polders vol rivierwater en was het gebied achter de dijken echt een badkuip. Geen wonder dat veel bewoners al sinds de Middeleeuwen hun heenkomen zochten in nu nog schilderachtige stadjes. Hier voelden zij zich veilig tegen het water én een onvermoede vijand van vlees en bloed. Leerdam, Vianen, Gorinchem en Nieuwpoort hebben veel van hun historische uiterlijk bewaard en hebben tegelijk een eigentijdse moderne uitstraling. Er is genoeg te doen, zien en beleven. Er zijn interessante musea, een Hema om de hoek en dichtbij is altijd die levendige rivier. Vrijwel nergens is er sprake van een barrière tussen stad en platteland. De steden van de Waarden vormen een geheel met de omringende polders. De vergezichten van de polder liggen op enkele minuten rijafstand van het stadshart en voor bezoekers van elders is dat een unieke ervaring.
|