In grote getallen duiken ze ineens in de zomer op: vliegende mieren. Tijdens een bijzondere fenomeen dat de bruidsvlucht wordt genoemd vliegen toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes mieren uit om een nieuwe kolonie te beginnen.
Mieren voor de bruidsvlucht. Foto: Jinze Noordijk
Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden. Op drukkende zomerdagen scheuren meerdere nesten open en vliegen alle mannetjes en maagdelijke koninginnen uit. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen.
Deze vliegende mieren zitten vaak hoog in de lucht en zijn daar een welkome prooi voor: jawel meeuwen. Je ziet deze vogels dan ook in de lucht vaak de meest vreemde kapriolen maken, zonder dat daar ogenschijnlijk een herkenbare aanleiding voor is. Niet dus: ze zijn op mierenjachr en duiken door de zwermen vliegen mieren heen.
De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar, eten of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten.
Vele dieren (amfibien, vissen) profiteren weer van de vele mieren die ineens rondvliegen of afsterven. De aangewezen tijd om in de polder (maar ook daar buiten) een miertje aan je leader te knopen.
|