Vorige maand September 2021 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 35 1 2 3 4 5
week 36 6 7 8 9 10 11 12
week 37 13 14 15 16 17 18 19
week 38 20 21 22 23 24 25 26
week 39 27 28 29 30

Activiteiten

Geen evenementen
ambassadeur van het landschap
ambassadeur van het landschap
De kortste weg
Kies voor producten uit de regio
Erkend leerbedrijf
Nieuws
De Dortenaar

Op zaterdag 16 maart stond er een artikel van verslaggever Roos van Bijnen in de Dortenaar over Rosita.

 

Bijna elke dag een zelfgerookt visje

rosita

 

 

 Een supermarkt bezoekt Rosita van Steenis (59) maar zelden. Af en toe nog wel om koffie en bruine bonen te kopen, bekent de Meerkerkse, maar verder haalt ze alles bij omliggende boerderijen. ,,Pure streekproducten, daar hou ik van”, zegt ze. ,,Niks is beter dan je eten halen bij de bron zelf. Weet jij veel wat er anders allemaal ingestopt wordt!?”
Haar ouders hebben Rosita altijd natuurlijk eten bijgebracht. Tot haar 13de woonde ze in Suriname, wat ze zich nog goed voor de geest kan halen. ,,In principe werd alles daar gebruikt. Denk aan een kip: hier gooien we de poten vaak weg, daar werd er later nog soep van getrokken.” Het liefst maakt ze iedere dag nog een gerecht met een Surinaams tintje. ,,Ik kan niet altijd dezelfde kruiden vinden, maar puur is het wel altijd. Daardoor ben ik actiever.”
Ze loopt de deur door naar buiten, waar de rookoven staat. ,,Ben je er klaar voor? Hier komen ze, hoor”, grapt ze. Een paar rijen regenboog - forellen komen tevoorschijn, hangend aan haken. In de zomermaanden rookt ze soms wel een keer of zes per week vis. Samen met haar man Bert begon ze twintig jaar geleden Forellenvisvijvers Zederik. ,,Mensen mogen tegen betaling in onze vijvers vissen. Daarna hebben ze een paar keuzes: wat ze vangen, mogen ze meenemen, ruilen voor gerookte vis of doneren aan de Voedselbank.”
Veel bezoekers kiezen voor de laatste twee opties, dus Rosita rookt zich vaak ‘suf’. ,,Maar dat vind ik gelukkig ook leuk om te doen. Vis is een natuurproduct en ik vind het heel belangrijk dat daar bewust mee wordt omgegaan.” Voor mensen die nog nooit een visje hebben gegeten, heeft ze steevast hetzelfde advies. ,,Dan geef ik hen een hele gerookte vis mee. Als zij hem zelf fileren, ben je volledig bezig met die vis en zijn geuren. Dan zeggen ze: ‘Maar de kop van die vis kijkt me zo aan’. Maar dat is juist wat ik bedoel: het heeft geleefd en dat moet je je realiseren.”
Bert en Rosita zijn absolute visfans, want bijna iedere dag staat er wel eentje op hun menu. ,,Door de macaroni of de salade, het kan eigenlijk altijd wel. En het is ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten en voor je botten. Dus gezond én ontzettend lekker. En dan niet gefrituurd, hè, je moet wel die pure smaak behouden.”
Vers koken hoort er nu eenmaal bij, meent Rosita. ,,Ik hoop dat iedereen dat weer eens gaat doen. Ook al is het druk bij onze visvijver, tussen de bedrijven door maak ik de groente al even schoon. Als je weet wat je eet, word je volgens mij een stuk gelukkiger.” Of ze koken leuk vindt, weet ze eigenlijk niet. ,,Het gaat erom dat je je lichaam geeft waar het zelf om vraagt. Dat je er dus goed voor zorgt. Vis helpt daar bijvoorbeeld al bij. Wil je er eentje?”

 

lees hier het volledige artikel

 

 
Visles

Zaterdag 6 juni kregen Reinier en Guy visles.  Het resultaat mag er wezen: er werd een heel grote meerval gevangen!

 

kinderenvissen

 

 

Naderhand kregen we nog een mailtje van ze. Erg leuk. We hopen jullie snel weer te zien.

 

"Hoi!

Nogmaals dank voor een fantastische middag vissen bij jullie!

Dit gaan we niet snel vergeten en we komen zeker weer terug!

Groet Reinier en Guy"

 

 

 
Leverancier bij Rechtstreex.

Onze gerookte forel is sinds deze week ook verkrijgbaar bij Rechtstreex.

Bij Rechtstreex bestel je producten online rechtstreeks bij de boer, de boodschappen kun je vervolgens ophalen bij een van de ophaalpunten.

Voor meer info zie www.rechtsteex.nl

Woensdag 29 november is de forel te proeven bij een van de ophaalpunten.

Zie ook onderstaand persbericht.

 

Kom woensdagmiddag 29 november proeven in de Rechtstreex wijkpunten: overheerlijke gerookte forel van Visvijvers Zederik

 

Tijdens het theaterdiner op 21 juni in de Groeituinen stond ze al op het menu, de koudgerookte forel van Visvijvers Zederik. Samen eten is een fijne gelegenheid om kennis te maken met dit topproduct. De met aandacht en kundigheid gerookte forel is vanaf deze week te koop in de Rechtstreex wijkpunten. De klant kan kiezen tussen koud- en warmgerookt, waarbij de koudgerookte zonder allures sterren-kwaliteit heeft. Rosita Steenis van Visvijvers Zederik “Het roken is een hogere vorm van kunst. Niet alleen de kwaliteit van de vis is cruciaal, maar ook de voorbereiding, het pekelen van de vis.” De visvijvers in Zederik zijn gevuld met water uit een lokale bron. Dit bijzonder zuivere water draagt onmiskenbaar bij aan de kwaliteit van de vis, die gezond voer krijgt en wordt gekweekt zonder antibiotica. 

forel zalmforel koudgerookt

 

Het aanhaken van producenten uit de regio op de Rechtstreex-keten gebeurt op initiatief van Drechtstadsboer. Doel is consumenten meer vertrouwen in voedsel bekend maakt bemind, verder minder foodmiles en een betere inkomenspositie voor de producenten. Visvijvers Zederik is blij met de kans om haar producten tegen een faire prijs in een grotere markt uit te kunnen zetten. 

 

Rechtstreex is een Rotterdams initiatief met inmiddels zo'n 30 wijkpunten, bevoorraad door 100 producenten uit de regio rondom. 

 

Hoe laat waar?

15.00-17.00 Rechtstreex Krispijn (Groeituinen), Patersweg 53, Dordrecht 

16.00-18.00 Rechtstreex Land van Valk, Dubbeldamseweg Zuid 362, Dordrecht 

14.00-16.00 Rechtstreex Weizigt, kinderboerderij, Van Baerleplantsoen 30, Dordrecht 

 
Is vissen een gave?

door: John Piekaar

 

vissenmetopaHet vissen, ik was toen ongeveer 8 jaar oud, leerde ik van mijn grootvader.
We gingen naar de Wijnhaven voor het Wittehuis in Rotterdam.
Hij nam daar een plekje in en ik moest dan links van hem gaan zitten.  Opa ving veel vis. Voornamelijk voorn en soms een bliek.
Ik ving regelmatig ook wat vissen, maar als opa er al 20 in zijn tas had laten glijden had ik er hooguit pas een stuk of 8.
Als ik ernaar vroeg waarom hij steeds meer ving dan ik zei hij "John vissen kan je niet leren, het is een gave".

Enthousiast gemaakt door een visvriend ben ik nu al een paar keer wezen vissen in een forellen vijver.
Heb de kunst zo'n beetje afgekeken, waar zijn de beste plaatsen zijn en hoe je er moet vissen.
En zowaar ving ik er van tijd tot tijd wat mooie forellen.

 

forellen

 

Enige weken geleden ben ik er weer geweest. Nam de plaats in waarvan ik dacht dat daar de meeste forellen zouden rond zwemmen en had na ruim 3 uur vissen na 1 aanbeet 1 forel op de kant.  Dan maar eens aan de overkant proberen.
Raapte al mijn spullen bij elkaar en liep richting overkant. Op dat moment kwamen er twee nieuwe vissers aan.
"Is het wat," werd er gevraagd. Mijn antwoord was kort, duidelijk, maar wel eerlijk.
De twee gingen stijf naast elkaar, precies op dezelfde plek zitten waar ik zonet uren had zitten vissen.
Een minuut of dertig later hadden ze er samen al 11 op de kant en terwijl ik aan het inpakken was werd er ook nog een mooie steur geland.

 

forelvissen zederik

 

 

Ik moest toen wel even denken aan mijn grootvader: Is vissen een gave?

(afgelopen zaterdag ben ik weer geweest en nu weet ik het zeker: ook ervaring telt)

 
NK Jeugd 2017

Zaterdag 9 juni heeft een jeugd team van Forelvisvijvers Zederik meegedaan aan het NK jeugd forelvissen bij Forelvisvijver "De Forel" te  Bergharen.

Het team eindigde op een mooie achtste plaats. In het individuele klassement behaalde Sanne van der Leeden een achtste plaats.

Van harte gefeliciteerd!

 

IMG 1933

 

meer foto's

 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 2 van 2